Šta treba da jedemo kada je napolju izuzetno toplo?

Najvažnije je da stalno pijete vodu. Dobro je piti običnu čistu vodu – rekla nam je, čim smo se sreli po vrelom letnjem danu, dr Mila Živojinović, kardiolog, i odmah dodala: – Iako je toplo, ne treba piti hladnu vodu. Ona treba da se natoči i da odstoji, da bude mlaka. Kad su mi jednom prilikom na Šri Lanki sipali vruću vodu, pomislila sam da su pogrešili. Kasnije sam saznala i shvatila da u tom običaju ima logike: hladna voda zaustavlja metabolizam, dok ga topla voda, naročito ujutru, ubrzava i čisti od otpadnih materija. U toplu vodu dobro je dodati malo limuna. Nikako ne treba dozvoliti da vam organizam pošalje alarm da je žedan, jer se tada već muči. Često treba piti vodu u gutljajima.

Kad je toplo, srce otežano radi i zato je važno hraniti se tako da ne opterećujemo organizam – sa što manje kalorija i što češće. Preporučujem četiri obroka sa povrćem. Povrće treba da bude šareno: i zeleno, i crveno, i narandžasto. U ishrani ne treba da bude zastupljeno mnogo voća: možemo da ga uzimamo dva puta u toku dana, ali samo onoliko koliko može da stane u šaku. Voće treba jesti posle podne, a ne pred spavanje, i uvek treba dati prednost bobičastom voću jer je puno antioksidanasa. Za zdravlje srca važno je pojesti jednu bananu dnevno, a ukoliko imate povišen šećer, onda pola banane. Banane sadrže mnogo kalijuma koji je veoma važan, ali više od dve banane dnevno može dovesti do hiperkalijemije, koja može da bude uzrok preskakanja srca.