Emocije nas pokreću

Ako smo stalno u istim negativnim mentalnim šemama i nezadovoljstvu, zapravo smo „zarobljeni“ u hroničnom emocionalnom problemu koji vuče korene iz prošlosti. Ako se, pak, brinemo i u strahu smo, mentalno smo zarobljeni u fiktivnoj mračnoj budućnosti. Dakle, mi živimo tu mračnu budućnost, a ne sadašnjost.

SVE POLAZI IZ GLAVE

Ima istine u onoj staroj narodnoj izreci ,,Sve ide iz glave“. U osnovi svega stoje emocije, ,,mocio” je u prevodu – motor, i to je u stvari način kako reagujemo na nekoga ili nešto što nam se dešava. A to je najvažnije – reakcija našeg bića na promenu, bilo pozitivna ili negativna. Važno je da našu šemu, našu matricu koji imamo, promenimo, da pokušamo da je promenimo. Da sve što je negativno u nama pokušamo da promenimo u pozitvno. Moramo znati šta nam je prioritet, a prioritet je ono u čemu uživamo i čemu se dajemo, jer je većina problema i poremećaja upravo psihički uslovljena, ostvaljajući i dalekosežnije posledice ukoliko se ne preduprede. Naime, svi telesni poremećaji u osnovi su psihički. Zato i kažemo da su u pitanju psihosomatske bolesti. Ako svoje misli stalno ispunjavamo negativnošću, tugom, patnjom, ne možemo ništa pozitivno ni iznedriti. Da bismo izlečili telesno, moramo menjati stanje duha i svoj stav, pre svega. Važno je da svakoga dana odvojimo sat vremena samo za sebe da šetamo, putujemo, uživamo u stvarima koje nas uveseljavaju: dobroj knjizi, muzici, filmu, da pružimo nekome ljubav ili pomoć.

Setite se – svi telesni poremećaji u osnovi su psihički. Radeći na sebi, činite dobro za sebe i ljude oko sebe. Ako se vi osećate dobro, to dobro moći ćete da pružite i drugima. Zato morate da se pokrenete i oslobodite svih kočnica.